Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Ria

“Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

Last van een pijnlijke achillespees?

De meest voorkomende niet-traumatische enkelklacht

Een pijnlijke achillespees wordt omschreven als de meest voorkomende niet-traumatische enkelklacht, bijna 1 op de 3 hardlopers krijgt hiermee te maken (1). In de medische wereld wordt de term ‘achillespeestendinopathie’ gebruikt. Tendinopathie is een verzamelterm voor alle varianten van peesaandoeningen.

Pijnlijke achillespees

De oorzaak

Overbelasting wordt vaak gezien als de oorzaak van tendinopathie. Risicofactoren die een rol spelen zijn o.a. de leeftijd, overgewicht, diabetes, de stand van de voet en/of onderbeen en een (snelle) toename van de belasting.

Kenmerkende klachten

Meestal is de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen of het middengedeelte van de pees pijnlijk. Druk uitoefenen op de aanhechting of het knijpen in de pees geeft een pijnklacht. De pijn in de pees wordt doorgaans 1,5 – 7 cm boven het hielbeen aangewezen. Ook blijkt de pees vaak verdikt op deze locatie.

Daarnaast is de pijn belastingafhankelijk, veelal zijn de klachten tijdens het lopen of sporten begonnen, maar later ontstaan er ook klachten na de inspanning. Ochtendstijfheid of startproblemen na rust zijn een kenmerkende kwaal voor peesaandoeningen.

De behandeling en het herstel

Er worden veel verschillende behandelingen aangeboden; rekoefeningen, excentrisch trainen, nachtspalk, therapiezolen, schoenen, NSAID’s, injecties, shockwave therapie etc. Uit meerdere onderzoeken blijkt het excentrisch oefenen de voorkeur te krijgen. Het is een intensieve en langdurige therapie. Professionele begeleiding in het uitvoeren van deze oefeningen en het aanpassen van de belasting (trainingsschema) is aan te bevelen. Het combineren van deze oefeningen met andere therapieën kan een positieve bijdrage leveren.

Maar het behandelen van de achillespees is in de regel niet gemakkelijk. Het herstel van peesweefsel neemt veel tijd in beslag, hierdoor een grote kans op het ontstaan van frustraties voor zowel cliënt als behandelaar. Toch is de prognose over het algemeen goed, de meeste mensen herstellen volledig, echter in een tijdsbestek van 2-8 jaar. (1)

Oefeningen om de achillespees te versterken

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de achillespees sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder u start met oefenen des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kunnen de klachten verergeren.

Lees meer over de oefeningen

Vind een praktijk

Heeft u ook last van een pijnlijke achillespees? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

1. Verhagen, A., & Alessie, J. (2014). Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.