Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Sija

“Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

Duidelijkheid door slecht nieuws

Slecht nieuws kan soms ook goed nieuws zijn

Jan is een echte jongen uit de polder. Een brede glimlach van oor tot oor, rode wangen en altijd vrolijk. Een voetballer. Met talent. Jan heeft net zijn club uit ‘t dorp verruild voor de grootste club in het naburige provinciestadje. In de selectie natuurlijk. Zijn vader is zijn grootste fan.

Jan heeft de laatste tijd vaak pijn aan zijn enkel. Soms kan hij een wedstrijd niet uitspelen of moet hij de training afbreken. Als de podoloog in het gezondheidscentrum erbij wordt geroepen door de fysiotherapeut, heeft Jan al heel wat behandelkamers van binnen gezien.

De boosdoener is soms lastig te vinden

Met enige scepsis wordt de podoloog gadegeslagen door Jan’s vader. “Weet u wat er aan de hand is, de huisarts heeft foto’s laten maken en er is niets te zien”. De vader van Jan is zichtbaar radeloos, begrijpelijk…

De podoloog onderzoekt Jan’s enkel, doet verschillende functietesten en onderzoekt de enkel ook met behulp van een echoapparaat. “Ik denk dat er in de voet van Jan twee botjes aan elkaar gegroeid zijn. Dit is iets waarmee Jan is geboren. We noemen dit een tarsale coalitie”. De podoloog en de fysiotherapeut kijken elkaar aan, zij weten beide dat dit geen goed nieuws is voor iemand met topsportambities. De podoloog verwijst Jan terug naar de huisarts met de vraag Jan te verwijzen naar een orthopeed in het ziekenhuis. Hij zal een podologisch rapport opstellen waarin hij zijn bevindingen deelt.

Een paar maanden later gaat de telefoon, de vader van Jan. “Excuses dat ik nu pas bel maar er is veel gebeurd. U had gelijk het was inderdaad een tarsale coalitie. Opereren was wel mogelijk maar we hebben besloten dat niet te doen. Met Jan gaat het heel goed, hij voetbalt weer bij zijn oude club en heeft veel minder pijn. Het klinkt misschien gek maar uw slechte nieuws is het beste nieuws dat we konden krijgen. Het is het einde van de onzekerheid. Bedankt!”.

Tja, zo had de podoloog het nog nooit bekeken. Slecht nieuws kan ook goed nieuws zijn omdat het duidelijk verschaft…

Een tarsale coalitie

Een tarsale coalitie is een aangeboren aandoening. Twee botjes in de voet zijn aan elkaar gegroeid. In vijftig procent van de gevallen komt de aandoening aan beide zijden (bilateraal) voor. Soms kan een operatie uitkomst bieden maar dit is niet in alle gevallen de oplossing. Een tarsale coalitie komt ook voor met milde of geen klachten.

Behandeling van een tarsale coalitie

Hoewel deze aandoening vaak wordt gemist, zijn er meerdere behandelmogelijkheden van een tarsale coalitie:

  • Breng de (sport)belasting terug
  • Therapie met een steunzool kan helpen of verlichting geven
  • Wanneer een operatie mogelijk is kan dit uitkomst bieden. Vaak verminderen de klachten of verdwijnen ze
  • Hoewel de diagnose tarsale coalitie, zeker voor sporters, minder goed nieuws kan zijn betekent het in ieder geval duidelijkheid. Vaak wordt er lang naar de oorzaak van de pijn gezocht en dat levert veel frustratie op

Maak een afspraak

Benieuwd wat onze Podozorgers voor uw voeten kunnen betekenen? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.