Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Maaike

“Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

Een tarsale coalitie

Verminderde of geen beweeglijkheid in de voetwortel

Een deel van de bevolking heeft een wat lager voetgewelf en een enigszins naar binnen vallende hielstand. De functie van deze voeten is over het algemeen ongestoord en bij op de tenen staan, is er alsnog een normale boog van het voetgewelf te zien. Overbelasting van deze normale (maar over het algemeen wat soepelere) voeten kan zo nodig met een steunzool worden opgevangen.

Anders wordt de situatie als er een duidelijk verminderde of geen beweeglijkheid in de voetwortel is. Zeker in combinatie met belastingafhankelijke pijnklachten moet men denken bij jongvolwassenen aan de mogelijkheid van een tarsale coalitie. We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk. Normaal gesproken bestaat de voetwortel uit zeven afzonderlijke botjes. Bij sommige mensen zijn twee van deze botjes met elkaar vergroeit, ze vormen dan een “coalitie”. Tarsale coalities worden het vaakst gezien tussen de botjes die we talus en calcaneus noemen, en tussen calcaneus en het naviculare bot. De verbinding kan uit botweefsel, kraakbeen of bindweefsel bestaan. Hoe stijver de verbinding, hoe vaker dit tot klachten leidt.

Een tarsale coalitie

Klachten van een tarsale coalitie

Een tarsale coalitie hoeft niet altijd tot problemen te leiden. Wanneer zich wel klachten voordoen, staan pijn en stijfheid in de middenvoet voorop. Daarnaast regelmatig verzwikken van de enkel, een niet corrigeerbare platvoet en toenemende klachten tijden of na inspanning.

Diagnose van een tarsale coalitie

De juiste diagnose is niet altijd makkelijk te herkennen. Bij lichamelijk onderzoek kan er stijfheid in bepaalde gewrichten worden gevonden en een niet-corrigeerbare platvoet(en). Op een röntgenfoto is een niet-benige verbinding ook niet altijd goed te zien en wordt het best zichtbaar gemaakt met behulp van een CT-scan.

Behandeling van een tarsale coalitie

De conservatieve behandeling bestaat onder meer uit aanpassing van het belastingspatroon, steunzolen of fysiotherapie. De operatieve behandeling kan bij kinderen bestaan uit het losmaken van de botjes. Bij volwassenen wordt vaker gekozen voor het verder vastzetten van de botjes. Hierbij blijft er een verminderde beweeglijkheid, maar zullen de pijnklachten verdwijnen.

Vind een praktijk

Herkent u zich in de bovenstaande klachten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.