Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Herman

“Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

Groene nagels

Infectie met de Pseudomonas aeruginosa of Candida parapsilosis

Nagels aan vingers en tenen kunnen groen worden. Er is bij 40 patiënten onderzoek naar gedaan.

Bacterie

Uit bacteriologisch onderzoek bij mensen met groene nagels blijkt dat er meestal een infectie aantoonbaar is met de Pseudomonas aeruginosa die in de nagelplaat zit. Soms is er sprake van infectie met Candida parapsilosis (een gist).

Bron

Pseudomonas komt overal ter wereld voor in aarde, water en op de huid van mensen en dieren. Pseudomonas gedijt het beste op vochtige plaatsen, zoals in gootstenen, toiletten, zwembaden en hot-tubs (bubbelbaden) en is meestal bestand tegen standaardconcentraties van chloor in zwembaden. Het is bekend dat de bacteriën zelfs in oplossingen van desinfectantia kunnen overleven. Het is ook een typische ziekenhuisbacterie die men oploopt in ziekenhuizen of zorginstellingen.

Oorzaak van groene nagels

De aeruginosa stam die de groene nagels veroorzaakt komt waarschijnlijk uit een overvloedig contact met water, het zijn meestal mensen die de nagels al op de een of andere manier in een slechte conditie hadden. Bijvoorbeeld doordat ze een stootplek op de nagel hadden, of schimmelnagels of nagels aangetast door psoriasis, er moet een opening zijn in de normale fysieke barrière (verminderde afweer).

Pseudomonas kan het bloed, de huid, de botten, de oren, de ogen, de urinewegen, de hartkleppen en de longen infecteren.

Gevolgen van groene nagels

Binnen de podologie wordt een Pseudomonas infectie naast de groene nagels vooral gezien als wondinfectie bij ulcus cruris venosum, diabetische voet, decubitus en ulcera. Daarnaast kan de Pseudemonas infectie ook in huid van de tussenteenruimte optreden.

Behandeling van groene nagels

Omdat de bacterie in de nagelplaat zit helpt een gewone bacteriedodende crème die aangebracht wordt op de nagelplaat niet. Beter is in overleg met de huisarts te zoeken naar een middel waar deze bacterie niet resistent voor is, in een dunne vloeibare vorm, bijvoorbeeld azijnzuur oplossing 1-3%. Die kan met een kwastje opgebracht worden direct nadat de pedicure de nagelplaat zo ver als mogelijk afgefreest heeft (zo dun mogelijk), zodat de vloeistof direct de banen in de nagel bereikt waar deze bacteriekolonies huizen. Zorg vervolgens voor een droog milieu.

Mocht er sprake zijn van hyperhydrosis (natte zweetvoeten) gebruik dan een deoroller (die je normaal voor je oksels gebruikt) en zorg ervoor dat de vloeistof uit de deoroller goed rondom al je tenen aangebracht wordt, elke dag, net zolang tot de infectie volledig verdwenen is. Gebruik geen katoenen sokken, want die houden het vocht vast. Beter zijn (dunne) sokken met een hoog percentage wol.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.