Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Nancy

“Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

Kiest u voor standaard- of op maat gemaakte sportzolen?

Bij sportspeciaalzaken kunt u tal van standaard sportinlegzolen vinden die geschikt zijn voor een bepaalde ondersteuning van de voet ter voorkoming van blessures. Ook op internet heeft u keuze te over. Maar weet u als leek welke sportzool u moet kiezen?

Vaak zit er een goede omschrijving bij welke zool waar geschikt voor is. Prettig is het, wanneer bij het dragen van dit soort standaard sportzolen, een blessure voorkomen kan worden.

Kiest u voor standaard- of op maat gemaakte sportzolen?

De sportpodoloog

Als sportpodoloog zie ik veel mensen die de standaardzolen geprobeerd hebben maar toch nog klachten blijven houden.

Op zoek naar de oorzaak

Een sportpodoloog is gespecialiseerd in het “opsporen” van mogelijke factoren die een blessure kunnen veroorzaken. Allereerst is het belangrijk om te weten hoe de verhouding belasting en belastbaarheid is. Is de training die u doet te belastend voor de spieren, dan kunnen er inderdaad blessures ontstaan. Met doelgerichte oefeningen kun u de belastbaarheid verhogen zodat u de belasting op een gegeven moment aan kunt. Een sportfysiotherapeut kan jou daarbij heel goed de weg wijzen.

Het dragen van geschikt schoeisel

Verder is het de vraag of het schoeisel wel geschikt is voor de sport die u uitoefent? Zijn de oefeningen die u doet wel geschikt voor de sport die u doet op een bepaalde ondergrond?

Bijvoorbeeld: een zaalvoetballer speelt op vrij dunne schoenen omdat direct contact met de ondergrond en de bal het prettigste is. Voetbalt hij op schoenen met te veel demping dan kan dit blessures veroorzaken. Traint hij zijn kracht en stabiliteit bij de fysiotherapeut op een zachte ondergrond, dan komt dit niet overeen met de ondergrond waar hij tijdens het zaalvoetballen op speelt. Dat kan de blessure dan ook niet verhelpen.

Het voettype bepalen

De sportpodoloog kan door een uitgebreid voetonderzoek bepalen wat voor een voettype iemand heeft. Ieder voettype heeft zijn voordelen en zijn nadelen.

Regelmatig zie ik het dat er bij een persoon 2 verschillende voettypes zijn (ontstaan). Wanneer er dan met 1 bepaalde sportzool wordt gewerkt, onstaan er problemen. Deze sportzool zal teveel of te weinig ondersteuning geven aan één van beide voeten. In dat geval is het verstandig om bij een sportpodoloog op maat gemaakte zolen te laten aanmeten.

Wat is het voordeel van sportpodologische zolen ten opzichte van standaard sportzolen?

Belastbaarheid van de persoon

Bij sportpodologische zolen wordt er uitgebreid gekeken naar de belastbaarheid van de persoon en welke ondersteuning het beste bij die persoon past. Door een goed voetonderzoek achterhaalt de sportpodoloog waar het probleem vandaan komt. Een statische- en dynamische afdruk laat zien waar de verschillen in belasting zitten.

Het maken van een loopanalyse

Als laatste kan een loopanalyse ook nog voor verrassingen zorgen. Heeft de sportpodoloog bijvoorbeeld een heel onderzoek gedaan en verwacht hij/zij een bepaald looppatroon; dan kan het zijn dat iemand toch helemaal anders beweegt (als compensatie) tijdens het hardlopen, wat ook de oorzaak kan zijn voor de blessure.

Het andere voordeel van het naar een sportpodoloog gaan is dat u ook preventief een analyse kunt laten maken. Een goed advies betreft belastbaarheid, schoeisel en trainingsadvies, daar komt u al snel een stuk verder mee!

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.